International

Kao Yuan University Scholarships

ေက်ာင္းတက္ရင္း အခ်ိန္ပုိင္း အလုပ္လုပ္လုိသူတုိ႔အတြက္ အဆင္ေျပမည့္ ပညာေရး အစီအစဥ္ ျဖစ္သည့္ ေကာင္းယြမ္ ပညာသင္ဆုအေၾကာင္း စုံစမ္းေမးျမန္းၿပီး တင္ျပအပ္ပါသည္။

ေကာင္းယြမ္တကၠသုိလ္ (Kao Yuan University) သည္ industrial science and technology တကၠသုိလ္တစ္ခု ျဖစ္သည္။ တုိင္၀မ္ႏုိင္ငံ ေကာင္ရႊန္းၿမိဳ႕ရွိ Kaohsiung Science Park တြင္ တည္ရွိသည္။ ယခင္က Private Kao Yuan Industrial College ျဖစ္ၿပီး ၁၉၇၅ ခုႏွစ္တြင္ စတင္ ထူေထာင္ခဲ့သည္။ ပညာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ အသိအမွတ္ျပဳၿပီး စာရင္း၀င္အျဖစ္သုိ႔ ၁၉၈၇ ခုႏွစ္တြင္ ေရာက္ရွိခဲ့သည္။ ၁၉၈၉ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္လတြင္ တကၠသုိလ္ကုိ ျပန္လည္ဖြဲ႕စည္းခဲ့ၿပီး ၁၉၉၄ ခုႏွစ္တြင္ Kao Yuan University of Science and Technology ဟု အမည္ေျပာင္းလဲခဲ့သည္။ တစ္ဖန္ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္တြင္ Kao Yuan University ဟု ေခၚတြင္ခဲ့သည္မွာ ယခုတုိင္ ျဖစ္သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံမွ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသားမ်ားကုိ ပင္လယ္ရပ္ျခား ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသားမ်ားအျဖစ္ scholarship ေပးၿပီး ေခၚယူျခင္းကုိ ယမန္ႏွစ္က စတင္ခဲ့သည္။

ဘယ္လုိ လူေတြကုိ ေခၚမလဲ
“ေကာင္းယြမ္ တကၠသုိလ္ က ဘယ္လုိ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသားေတြကုိ ေခၚမလဲဆုိေတာ့ ဒီမွာ ရွိတဲ့ တကၠသုိလ္ တစ္ခုခုမွာ အနည္းဆုံး ဒုတိယႏွစ္အထိ ေအာင္ျမင္ၿပီးတဲ့သူ မည္သူမဆုိ ေလွ်ာက္ထားႏုိင္ပါတယ္”
သင္ၾကားမႈ အစီအစဥ္က ဘယ္လုိလဲ
“ပထမႏွစ္မွာ language သင္ရမယ္။ အဲဒီမွာ first semester က free တက္ခြင့္ ရမယ္။ ပထမ ၆ လ အခမဲ့ တက္ခြင့္ရမယ္။ second semester ၆လ ကုိေတာ့ ၅၀% သြင္းရမယ္။ အဲဒါက အေမရိကန္ေဒၚလာနဲ႔တြက္ရင္ ၂၅၀၀ နဲ႔ ၃၀၀၀ ၾကားမွာပဲ ရွိမယ္။ အဲဒါ တစ္ႏွစ္လုံးစာ အတြက္ ကုန္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပထမဆုံး ေလးလအတြင္းမွာ အၿပီး ေပးသြင္းဖုိ႔ေတာ့ လုိတယ္”
ေလယာဥ္ခ၊ insurance အစရွိသည့္ စရိတ္စကမ်ားကုိ တက္ေရာက္မည့္သူမွ က်ခံရပါမယ္။

အခ်ိန္ပုိင္း အလုပ္လုပ္ခြင့္
“Part time အလုပ္ လုပ္ခြင့္ ရွိတယ္။ တစ္ပတ္ကုိ နာရီ ၂၀ အထိ လုပ္ခြင့္ ရွိတယ္။ ေက်ာင္းနဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္ၿပီး လုပ္မယ္ဆုိရင္ စက္ရုံေတြမွာ အလုပ္ရမယ္။ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသား ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ ထုပ္ပုိးတဲ့အဆင့္ လုပ္ကုိင္တဲ့ေနရာမွာပဲ လုပ္ကုိင္ရမယ္။ သက္သာတဲ့ေနရာေပါ့။ ခက္ခဲပင္ပန္းတဲ့ေနရာမ်ဳိးမွာ ေပးမလုပ္ဘူး။ ေနာက္ဆုံး packing ပိတ္တဲ့ ေနရာမ်ဳိးမွာပဲ လုပ္ရမယ္။ ဒီေတာ့ မိန္းကေလးဆုိလည္း လုပ္ဖုိ႔ အဆင္ေျပတယ္။ လုပ္ခက ဘယ္ေလာက္ ရမလဲဆုိေတာ့ ျမန္မာ က်ပ္ေငြနဲ႔ တြက္မယ္ဆုိရင္ ၇ သိန္း ၀န္းက်င္ေလာက္ရမယ္။ ဒီေတာ့ ေက်ာင္းလခကုိ ကာမိတယ္”

၄ ႏွစ္တက္ရမည္ျဖစ္ၿပီး ေအာင္ျမင္ၿပီးစီးသည့္အခါ အလုပ္အကုိင္ ရွာေဖြရန္ ၁ ႏွစ္ ေနထုိင္ခြင့္ ရရွိမည္။ အလုပ္အကုိင္ ရရွိၿပီးသည့္ေနာက္ PR ေလွ်ာက္ထားလုိပါက ၆ ႏွစ္အၾကာတြင္ ရရွိမည္ ျဖစ္ရာ၌ ေက်ာင္းစတက္သည့္ ၄ ႏွစ္ကုိပါ ထည့္သြင္းတြက္ခ်က္ေပးသည္။
အေသးစိတ္ အခ်က္အလက္မ်ား ေမးျမန္းရန္ ဖုန္းနံပါတ္ 09 785128638

Read times
Rate this item
(0 votes)